Indkøbskurv

Din indkøbskurv er tom.

Alt om the - te

THE - TE

Theuniverset er stort men alligevel ganske enkelt. Der findes tre hovedtyper af the.
Grøn the er ufermenteret (ugæret), sort the er fermenteret (gæret) og oolong the er halvfermenteret (halvgæret) og kaldes også "sorte drage".

Al the kommer fra den samme plante, som har det latinske navn camellia sinensis.

Der produceres the mange steder i verden med hovedvægt på Asien. Der er forskelle på klima, jordbund, dyrkningsmetoder m.m., som bevirker, at thesmagen varierer.

Koffeinindholdet i the ligger på samme niveau som i kaffe. Der bruges blot en mindre mængde the end kaffe til brygning af en kop.

Mange forskellige undersøgelser foretaget gennem de seneste år har vist, at the er sund. Om grøn the er sundere end sort the og om oolong the er kolesterolnedsættende kan vi ikke konkludere endegyldigt. Drik derfor den the De syntes bedst om.

The indeholder ikke garvesyre, men flavonoider, der er effektive antioxidanter. Disse flavonoider findes i al the og er grunden til den let bitre smag. De mørke belægninger, som sætter sig på thekruset, er således ikke garvesyre, men noget der opstår, når kalk fra vandet går i forbindelse med flavonoiderne. Belægningerne er helt uskadelige og kan fjernes med lidt citronsaft eller salt.

 

HVID TE

Hvid the plukkes fra den samme busk som den sorte og den grønne the. Hvid the anses som noget ganske særligt, idet de friskplukkede blade kun er ganske svagt fermenteret og herefter nænsomt tørret i naturlige omgivelser. Hvid the produceres kun i mindre mængder og har en ren, fin og mild delikat blød smag.

Vandtemperatur: 80-85 grader. Trækketid: 2-5 minutter.

 

GRØN TE

Grøn the er de friske grønne theblade fra thebusken camellia sinensis, der efter plukning er tørret og kun let oxideret. Thebladene har dermed bevaret deres oprindelige flotte grønne farve og har en fin, delikat, let bitter smag. Grøn the er især populær i theens hjemlande, Kina og Japan, men den grønne the bliver mere og mere populær på disse breddegrader. Grøn the ses ofte i følgeskab med frugter, blomster og dejlige urter og aroma.

Anbefaet vandtemperaturen: 75-80 grader. Trækketid ca. 2-4 minutter.

 

OOLONG TE

Oolong betyder ’sort drage’ på kinesisk og er en mellemting mellem grøn og sort the. Oolong er blødere end sort the og knap så fersk som grøn. Oolong har en lidt anden fremstillingsproces og rulles ikke på samme måde som de almindelige sorte og grønne theer. Dette betyder, at the-bladenes strukturer er mere tydelige og oolong fremstår som lidt en ’krøllet’ the. Smagen er fin liflig og behagelig blomsterfin. Oolong har et lavt indhold af koffein og opleves derfor ikke bitter, selvom theen trækker lidt længe.

Anbefalet vandtemperatur: 80-85 grader. Trækketid: 4-8 minutter.

 

SORT TE

Sort the er grønne the-blade, der er fuldt oxideret, hvilket giver sort the sin farve. Sort the har gennem tiderne været den mest populære type af the. Jordbundsforhold, vand, sol, skygge og bjerghøjde er alle faktorer, der er med til at gøre theerne forskellige. Nogle af de mest kendte områder til produktion af sort the er Keemun og Yunnan i Kina, Ceylon som nu hedder Sri Lanka, Darjeeling og Assam i Indien, men også i andre lande og kontinenter producerer dejlige rene theer.

Anbefalet vandtemperatur: sort the tåler at blive overhældt med kogende vand. Trækketid: 2-4 minutter.

 

AROMA TE

Aroma the er egentlig betegnelsen for alle slags originale, rene theer der i en eller anden form har fået tilført frugtstykker, blomster og evt. urter og aroma for at få en særlig smag frem i theen. Betegnelsen aroma the bruges dog oftest om sorte theer og her findes et utal af kombinationer. En af de evigt populære aroma theer er Earl Grey, som har fået sit navn efter den britiske premierminister Earl Grey. Ved en rejse til Østen i 1830'erne blev han så betaget af the med olie fra bergamot-appelsin, at han beordrede store partier hjem til England. Siden da har hele Europa taget denne the til sig. Indenfor aroma theer er der utallige smagsvarianter, både med bær, lakrids, urter og skønne blomster.

 

RØD TE   

Rooibush the kaldes ofte for "rød the" på grund af sin dybe rødbrune farve. Rooibush stammer fra en busk der vokser i Sydafrika og som danner små, grågrønne, nåleagtige kviste, der bliver rødlige, når de tørres og behandles. Rooibush the har en meget fyldig og sødlig smag og theen indeholder ikke koffein. Dette gør rooibush ideel som aftenthe, da den ikke er opkvikkende, derimod let beroligende. Rooibush egner sig med den fyldige smag også godt som isthe. Rooibush indeholder heller ikke ’garvesyre’ og bliver derfor ikke bitter af at trække.

Anbefalet vandtemperatur: rooibush the tåler at blive overhældt med kogende vand. Trækketiden: 3-6 minutter.

 

URTE TE

Urte the stammer ikke fra traditionelle thebusk camellia sinensis. Urte the er som det lyder – gode urter. Urte theer har, adskillige steder rundt om i verden, været anvendt som lægeurt, og i Norden har urterne også været forbundet med gamle husråd. Urte the indeholder hverken koffein eller garvesyre, hvilket gør theen ekstra velegnet som en beroligende aften the eller som isthe.

Anbefalet vandtemperatur: Urte theer tåler at blive overhældt med kogende vand. Trækketiden kan variere fra 3-8 minutter.

 

ØKOLOGISK TE

Økologisk the er dyrket under økologisk kontrol, der ikke tillader brug af kunstgødning og pesticider. Økologisk the smager som almindelige, traditionelle theer.