THE

The-universet er stort men alligevel ganske enkelt. Der findes tre hovedtyper af the.
Grøn the er ufermenteret (ugæret), sort the er fermenteret (gæret) og oolong the er halvfermenteret (halvgæret) og kaldes også “sorte drage”.

Alt the kommer fra den samme plante, som har det latinske navn camellia sinensis.

Der produceres the mange steder i verden med hovedvægt på Asien. Der er forskelle på klima, jordbund, dyrkningsmetoder m.m., som bevirker, at the-smagen varierer.

Koffeinindholdet i the ligger på samme niveau som i kaffe. Der bruges blot en mindre mængde the end kaffe til brygning af en kop.

Mange undersøgelser, som er foretaget gennem de seneste år har vist, at the er sundt. Om grøn the er sundere end sort the og om oolong the er kolesterolnedsættende kan vi ikke konkludere endegyldigt. Drik derfor den the som smager dig bedst.

The indeholder ikke garvesyre, men flavonoider, der er effektive antioxidanter. Disse flavonoider findes i alt the og er grunden til den let bitre smag. De mørke belægninger, der sætter sig på thekruset, er således ikke garvesyre, men noget som opstår, når kalk fra vandet går i forbindelse med flavonoiderne. Belægningerne er helt uskadelige og kan fjernes med lidt citronsaft eller salt.

HVID THE

Hvid the plukkes fra den samme busk som den sorte og den grønne the. Hvid the anses som noget ganske særligt, idet de friskplukkede blade kun er ganske svagt fermenteret og herefter nænsomt tørret i naturlige omgivelser. Hvid the produceres kun i mindre mængder og har en ren, fin og mild delikat blød smag.

Anbefalet vandtemperatur: 80-85 grader. Trækketid: 2-5 minutter.

GRØN THE

Grøn the er de friske grønne theblade fra thebusken camellia sinensis, der efter plukning er tørret og kun let oxideret. Thebladene har dermed bevaret deres oprindelige flotte grønne farve og har en fin, delikat, let bitter smag. Grøn the er især populær i theens hjemlande, Kina og Japan, men den grønne the bliver mere og mere populær på disse breddegrader. Grøn the ses ofte i følgeskab med frugter, blomster, dejlige urter og aroma.

Anbefalet vandtemperatur: 75-80 grader. Trækketid ca. 2-4 minutter.

OOLONG THE

Oolong betyder ’sort drage’ på kinesisk og er en mellemting mellem grøn og sort the. Oolong er blødere end sort the og knap så fersk som grøn. Oolong har en lidt anden fremstillingsproces og rulles ikke på samme måde som de almindelige sorte og grønne theer. Dette betyder at the-bladenes struktur er mere tydelige og oolong fremstår som lidt en ’krøllet’ the. Smagen er fin liflig og behagelig blomsterfin. Oolong har et lavt indhold af koffein og opleves derfor ikke bitter, selvom theen skal trækkes lidt længere.

Anbefalet vandtemperatur: 80-85 grader. Trækketid: 4-8 minutter.

SORT THE

Sort the er grønne the-blade, der er fuldt oxideret, hvilket giver sort the sin farve. Sort the har gennem tiderne været den mest populære type af the. Jordbundsforhold, vand, sol, skygge og bjerghøjde er alle faktorer, der er med til at gøre theerne forskellige. Nogle af de mest kendte områder til produktion af sort the er; Keemun og Yunnan i Kina, Ceylon som nu hedder Sri Lanka, Darjeeling og Assam i Indien, men også i andre lande og kontinenter produceres dejlige rene theer.

Anbefalet vandtemperatur: sort the tåler at blive overhældt med kogende vand. Trækketid: 2-4 minutter.

AROMA THE

Aroma the er egentlig betegnelsen for alle slags originale rene theer, der i en eller anden form har fået tilført frugtstykker, blomster og evt. urter og aroma for at få en særlig smag frem i theen. Betegnelsen aroma the bruges dog oftest om sorte theer og her findes et utal af kombinationer. En af de evigt populære aroma theer er Earl Grey, som har fået sit navn efter den britiske premierminister Earl Grey. Ved en rejse til Østen i 1830’erne blev han betaget af the med olie fra bergamot-appelsin, at han beordrede store partier hjem til England. Siden da har hele Europa taget denne the til sig. Indenfor aroma theer er der utallige smagsvarianter både med bær, lakrids, urter og skønne blomster.

RØD THE

Rooibush the kaldes ofte for “rød the” på grund af sin dybe rødbrune farve. Rooibush stammer fra en busk der vokser i Sydafrika. Theen danner små, grågrønne, nåleagtige kviste, der bliver rødlige, når de tørres og behandles. Rooibush the har en meget fyldig og sødlig smag, samt theen indeholder ikke koffein. Dette gør rooibush ideel som aftenthe, da den ikke er opkvikkende, derimod let beroligende. Rooibush egner sig med den fyldige smag også godt som isthe. Rooibush indeholder heller ikke ’garvesyre’ og bliver derfor ikke bitter af at trække.

Anbefalet vandtemperatur: rooibush the tåler at blive overhældt med kogende vand. Trækketiden: 3-6 minutter.

URTE THE

Urte the stammer ikke fra den traditionelle thebusk camellia sinensis. Urte the er som det lyder – gode urter. Urte theer har adskillige steder rundt om i verden  været anvendt som lægeurt og i Norden har urterne også været forbundet med gamle husråd. Urte the indeholder hverken koffein eller garvesyre, hvilket gør theen ekstra velegnet som en beroligende aftenthe eller som isthe.

Anbefalet vandtemperatur: Urte theer tåler at blive overhældt med kogende vand. Trækketiden kan variere fra 3-8 minutter.

ØKOLOGISK THE

Økologisk the er dyrket under økologisk kontrol, der ikke tillader brug af kunstgødning og pesticider. Økologisk the smager som almindelige traditionelle theer.