Generelt om vores kaffe
Velkommen til vores velassorterede kaffeudvalg. Generelt om vores kaffer kan vi sige, at bønnerne er ristet efter en klassisk skandinavisk stil. Det vil sige, at de fleste kaffer er lys- og mellemristede, og det har været en gennemgående måde at riste råbønner på i Danmark igennem mange årtier. Vi mener stadig, at det er en af de bedste måder at behandle kaffen på. Vores kaffeleverandører sørger for, at vi får de bedste råbønner. Kaffebønnerne er nøje udvalgte og har været igennem en smagskontrol i det enkelte land, inden de fragtes til Danmark. Her gennemgår de endnu en smagskontrol både før og efter ristningen.
Vejledende dosering
Stempel: 7 gram malet kaffe til 1,25 dl vand ved 4 minutters trækketid
Filter: 7 gram malet kaffe til 1,5 dl vand.
Vandtemperaturen skal være 92 – 96 grader celsius under brygningen
Arabica bønnen
Arabica-kaffe kommer fra bønnerne af træet, der går under det botaniske navn ”Ægte Kaffe”, og stammer fra Etiopien.
Arabica bønnen betragtes som den kaffe, der har den bedste smag. Desværre er udbyttet også det laveste og samtidig er sorten mere sårbar overfor sygdomme, parasitter og insektangreb.
Arabica-kaffe udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion.
”Himlen bringer sol og væde
Livet bringer sorg og glæde
Men en trøst du altid får
Med en liden kaffetår.”
Robusta bønnen
Robusta-kaffe stammer fra Den Demokratiske Republik Congo.
Den er, som navnet antyder, mere robust end arabica bønnen, men har generelt desværre en mindre værdsat smag. Man kan både få robustakaffe, som er meget bitter, men også robustakaffe, som er dejlig blød og rund i smagen. Det afhænger meget af, hvordan kaffen er behandlet, inden den drikkes som den varme kop kaffe, vi kender.
Espresso kaffe
Espresso er et italiensk ord for kaffe. Ordet “espresso” udspringer af det italienske “caffé espresso”, hvilket groft oversat betyder “kaffe under tryk”, da kaffen brygges under tryk.
Denne type kaffe adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være væsentligt mere koncentreret både i smag og konsistens. Deruodver er den kendetegnet ved at have et fint lag af gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes på italiensk for “crema”.
Ved at ændre på finheden af kaffen, ristningen af kaffen, hvor hårdt kaffen stampes, hvilket vand, hvilke bønner og hvilken kaffemaskine, der anvendes, kan man ændre markant på smagen af espressoen.
Java
Java er betegnelsen for arabica kaffe dyrket i Indonesien. Java kaffe er rig på planteolie, hvilket er med til at give en fyldig og rund smag. I dag er Java mere et udtryk for denne smagstype end en egentlig kaffetype. Kaffen er berømt for sin høje kvalitet.
Bønner herfra smager godt til chokolade, karameller og andre desserter.
Afrika
Kaffebønner, der vokser i Mellemøsten og Afrika, skøn smag og et syreindhold med en næsten sirupsagtig fornemmelse. Der anbefales en hård, mellem-mørk ristning af disse bønner for at udvinde de komplekse smagsnuancer, som spænder fra skarp, sødlig bærsmag til chokoladesmag.
Bønner herfra egner sig til chokolade.
Central- & sydamerika
Kaffebønner fra Latin-, Mellem- og Sydamerika, Colombia og Mexico har ofte en let, sød, balanceret smag med højt syreindhold.
Bønnerne smager bedst, når de er lys- til mellemristet.
Kaffe fra Latinamerika smager glimrende til al slags morgenmad og kager.
Uvasket kaffe
Uvasket kaffe/tørre-metoden er den oprindelige metode, hvor man tørrer kaffebærrene i solen og derefter “knækker” bønnerne fri.
Smagen af uvasket kaffe har en tendens til at være mere dæmpet (mindre syrlig), men er stadigvæk rig på aroma og meget velsmagende.
Vasket kaffe
Den vaskede kaffe anser mange for en bedre måde at behandle kaffen på, da man opnår en renere smag, som er domineret af organiske syrer. Dette bidrager til endnu mere aroma end ved uvasket kaffe.
Koffein
Kaffe indeholder koffein, som påvirker centralnervesystemet og derfor er en mild form for stimulans. Mange mennesker oplever, at kaffe gør dem mere vågne og giver en bedre koncentration og præstationsevne.
Koffein påvirker kroppen på flere måder, hvor nogen er mere sarte overfor disse påvirkninger end andre. Hvis man ikke ønsker den opkvikkende effekt fra kaffen, findes der dog også koffeinfri kaffe. Denne type kaffe findes også i vores sortiment og er en fantastisk dejlig kaffe, hvor koffeinen er vasket ud med vand og ingen kemikalier.
Ristning af kaffe
Aromaopbygningen kommer til sidst i ristningen. Hvis kaffen bliver for lysristet, vil nogle af de æteriske olier ikke blive fuldt udviklet, og kaffen bliver derfor svag.
Omvendt hvis kaffen bliver ristet for stærkt, så den “sveder”, vil nogle af olierne dels fordampe, dels blive brankede, og resultatet er en bitter og branket smag uden aroma og fylde.
Dette betyder dog ikke, at man ikke kan få en rigtig dejlig både lys- og mørkristet kaffe, uden at den enten er for svag eller bitter. Det betyder blot, at det er én af mange ting, man skal være opmærksom på, hvis man rister kaffebønner.
Lysristet kaffe
Lysristet kaffe har, som betegnelsen angiver, en lysere brun farve i forhold til en mellemristet kaffe.
Ofte kan en lysristet kaffe virke en smule lettere og mere mild end anden kaffe. De fleste lysristede kaffer har en anelse mere syrlighed og rigtig mange fine smagsnuancer. En lysristet kaffe er en rigtig skøn sommerkaffe, da den opleves let og ikke for tung i smagen.
Mellemristet kaffe
Den mest almindelige ristning er den mellemristede kaffe. Her bevarer kaffen de fleste af sine smagsnuancer. Alt efter hvilken bønne man rister på denne måde, kan man få vidt forskellige smage i sin kaffe.
Mellemristet kaffe er både velegnet som filterkaffe og til stempelkande.
Mørkristet kaffe
En mørkristet kaffe kendes på sin meget mørkebrune, næsten sorte farve. Smagen vil ofte være kraftig og stærk. Den mørkristede kaffe anvendes ofte til espresso eller efter et godt måltid. Kaffen er også rigtig god, hvis man drikker mælk i sin kaffe, men man stadig ønsker en god og fyldig kaffesmag ”bag” mælken.
Smagsmæssigt kan mørkristet kaffe ofte give en sødmefyldt og nærmest chokoladeagtig smag.
Ønskes der en mere dybdegående information om kaffe, anbefaler vi www.kaffeinfo.dk